NIEUWS

groep.jpg

Samenwerking special: Theaterontmoeting Limburg

Ieder jaar in november organiseert Het Laagland de ‘Theaterontmoeting’, een samenwerking met Jeugdtheaterscholen Westelijke Mijnstreek, KIEK, LuidZuid, Partoet/Kumulus, Jeugd- en Jongerentheater LEF en Jong Laagland en met steun van het Huis voor de Kunsten Limburg. Een tweedaagse en in totaal 11 uur durende masterclass. Gezamenlijk eten en drinken en overnachten in schouwburg De Domijnen Sittard en bovenal een weekend lang toneel spelen met alleen maar jongeren van 14-21 jaar. Ieder jaar wordt er gezocht naar vernieuwende masterclasses.

Naast de masterclasses wordt er sinds vorig jaar een ontmoeting met een bekende (Limburgse) acteur georganiseerd. Na een succesvolle eerste editie met Huub Stapel, viel dit jaar de beurt aan Joes Brauers.

De masterclasses van editie 2016

Masterclass Humor – Renate Reijnders
Emotie op het toneel én op tv moet echt en oprecht zijn. Dat geldt ook voor humor. Ieder mens heeft humor, niet alleen de grappenmaker! In deze masterclass leedren de spelers hier alles over. Wat is humor? Waarom is timing belangrijk? Is er verschil in humor tussen mannen en vrouwen? Wat was de eerste grap ooit? En het belangrijkste: wat is ieders eigen humor?  De spelers zijn op zoek gegaan naar hun grappige “ik”.

De masterclass Stem acteren & Nasynchronisatie – Anneke Beukman & Franky Rampen
Tekenfilms en series inspreken is een vak apart. Stem-acteren is zoveel meer dan alleen een “gek” stemmetje. Wat wordt er van je verwacht als acteur in de studio? Spelers hebben kennis gemaakt met de verschillende facetten en kleuren van hun eigen stem, de tekstbehandeling en ze hebben kennis gemaakt met hun eigen verscheidenheid. In een nagebootste studio, in de schouwburg, hebben de jongeren écht ingesproken en opgenomen. Ze hebben geleerd ‘in character’ te acteren én te zingen.

Masterclass Performing Expression Techniek – Elsa van der Heijden
De performing expression techniek leert je om ideeën theatraal om te zetten in een beweging. Het uitgangspunt van deze techniek is de Williamson techniek. Martha Graham, grondlegster van de moderne dans, heeft aan de wieg gestaan van deze techniek. Er wordt gewerkt volgens een 5-stappenplan: je verbeeld de situatie en de relatie die je ten opzichte van je tegenspeler hebt, je leeft je in en analyseert wat je zintuigen op dat moment doen, wat je ademhaling doet wanneer je met je tegenspeler speelt. Hierdoor ontstaat ter plekke een ervaring, een gevoel en een emotie. Al deze stappen komen samen in een beweging die vormgegeven is, en die je kunt hergebruiken op toneel. Dat betekent dat je een ultieme vorm ontwikkelt van realistisch spelen door ogenschijnlijk ‘simpele’ bewegingen en reacties.

De “gewone” wereld werd voor twee dagen buitengesloten en er werd de mogelijkheid geboden tot een intense ontmoeting met elkaar op het gebied van theater. Hierdoor zullen wellicht drempels in de toekomst worden verlaagd om elkaar en andere voorstellingen te bezoeken. De presentatie aan het einde van het weekend is enkel een toonmoment voor de andere spelers en docenten. Dit moment is niet openbaar, om een masterclass te waarborgen waarbij het resultaat ondergeschikt is aan de weg die men aflegt.

Victor SchutijserSamenwerking special: Theaterontmoeting Limburg
Share this post