NIEUWS

DSC09707einsta.jpg

Samenwerking special: Amsterdam

De kracht van de creativiteit met jongeren in de hoofdrol

Drie Amsterdamse jeugdtheaterscholen: DAT!school, JTSZO en de amsterdamse jeugdteJAterschool presenteerden zich op 5 januari in de stadsschouwburg Amsterdam. Elke theaterschool maakte een presentatie van ongeveer twintig minuten in een majestueuze ruimte van de stadsschouwburg. De presentaties samen heette Generatie Z, vernoemd naar de huidige generatie.

Deze presentaties vormden de aftrap van een intensievere samenwerking tussen de jeugdtheaterscholen in Amsterdam. Onderling en met de stadsschouwburg. ,,We hadden een al een overlegorgaan met de vier theaterscholen maar de samenwerking wordt nu anders. Met een andere mentaliteit. Het gaat ons vooral om meer zichtbaarheid naar buiten toe, richting de politiek maar ook naar het publiek”, vertelt Suzanne Klomp, directeur van de  amsterdamse jeugdteJAterschool.

Generatie Z

Met het project ‘Generatie Z’ gaan ervaren jongeren van de jeugdtheaterscholen twee dagen aan de slag in de stadsschouwburg. Op de eerste dag bekijken ze de ruimtes in de stadsschouwburg en repeteren de groepen voor de presentaties een dag later. De volgende ochtend voordat de presentaties aan het publiek getoond werden bekeken de groepen elkaars presentatie. ,,Eigenlijk vond ik de stukken allemaal op hun eigen manier leuk. Ze paste goed bij de groep”, vertelt een speelster van DAT!school.

Dit project was voor een aantal spelers een eerste kennismaking met de andere theaterscholen. ,,Het ontmoeten van andere spelers en andere stijlen was leuk!”, vertelde een aantal spelers van Jeugdtheaterschool Zuidoost. ,,De locatie is heel inspirerend, om daar mee te werken is bijzonder. Het publiek zit helemaal rondom en allemaal op de eerste rij, daar konden we ook mee spelen.”, ging ze verder.

,,Wij hebben een aantal bestaande stukken achter elkaar gezet. Daarin hebben we gekeken naar de ruimte, daar wilde we iets mee doen. We hebben onze personages vooral uitvergroot, ook in de kostuums en de brillen. Voor het publiek was het soms een beetje ongemakkelijk, het is best lastig om dan serieus te blijven kijken”, vertellen de leerlingen van de amsterdamse jeugdteJAterschool. ,,Om het spel leuk te houden kregen we per voorstelling een andere ‘geheime opdracht’ om iets te veranderen in het spel. Zo blijf je scherp.”

Foto: Victor Schutijser

Sinds 1 januari jl. werken de jeugdtheaterscholen in Amsterdam samen. ,,Daarvoor werkte ze ook al samen, ze zetten nu een grote stap”, licht Kirsten de Graaff toe. Secretaris Letteren, Cultuureducatie & Amateurkunst bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK).

,,De theaterscholen gaan kennis uitwisselen en zo van elkaar leren. Door elkaars krachten te combineren hoeven sommige wielen maar één keer uitgevonden te worden in plaats van vier keer”, aldus De Graaff.

,,De samenwerking zal niet leiden tot eenheidsworst van theaterscholen, de creatieve signatuur van elke school staat hier los van. Wel zullen ze samen naar buiten treden richting de politiek en het publiek, om meer mensen te kunnen bereiken en een grotere stem te hebben”, weet De Graaff.

Stadsschouwburg

,,De schouwburg heeft dezelfde missie als de jeugdtheaterscholen”, vindt Elze van der Steen, hoofd educatie van de Stadsschouwburg Amsterdam. ,,Het kunnen ontwikkelen van talenten vinden we heel belangrijk. Wij hebben daar een prachtige locatie voor. Bij ons op het grote podium spelen is voor veel jongeren een doel.”

,,Naast wat je leert over het spelen in het theater ontwikkel je ook als persoon. Je creativiteit, fantasie en perspectief op de wereld groeien als je met theater bezig bent”, vertelt Van der Steen. ,,Kinderen vinden de Stadsschouwburg een oud gebouw, maar we zeggen het is een oud gebouw maar ook jouw gebouw. De kunstvorm blijft zich ontwikkelen en dat is goed, zo blijft het fris.”

,,Mensen groeien door theater. Je leert je kijk op de wereld ter discussie stellen. Van televisie leren jongeren om overal gelijk een oordeel over te hebben, net als de jury’s die je daar ziet. In het theater merk je dat dat niet hoeft. Je kunt luister en kijken zonder gelijk iets te vinden”, vertelt Van der Steen.

Victor SchutijserSamenwerking special: Amsterdam
Share this post