NIEUWS

nieuweopleiding.jpg

Nieuwe mbo niveau 4 artiestopleiding Performer (Theater) in Utrecht

Vanaf schooljaar 2016-2017 start de nieuwe opleiding Performer (Theater) aan het Creative College (ROC Midden Nederland) in Utrecht. De opleiding leidt talentvolle studenten op tot acteurs die uitblinken in fysieke en visueel sterke performances. Vakken op het gebied van circus, acrobatiek, mime, clownerie, maskerspel, circus, free-running, comedy en slapstick vormen een belangrijk deel van het curriculum. De student wordt opgeleid tot performer, die zijn eigen acts maakt en workshops geeft. Veel spellessen in klassen van 12-15 studenten is de regel. Zo krijgen alle studenten een ruime kans om van hun passie hun vak te maken.

Het ROC Midden Nederland ziet het ontbreken van een acteeropleiding in de provincie Utrecht vanuit hun missie om een passend scholingsaanbod in de regio te creëren als een belangrijke reden om de opleiding te starten. De 16 en 17 jarige student gaat niet op kamers wonen en zoekt een vervolgopleiding in de directe omgeving van het ouderlijk huis. Steeds meer vmbo scholen in de regio hebben Theater in hun curriculum opgenomen (zoals X11) en de vraag naar een vervolgopleiding in de regio stijgt.

Het ROC Midden Nederland is zich bewust van schaarsheid op de markt.  Uit een recent onderzoek onder alumni uit de creatieve sector  (2015) blijkt gelukkig, dat studenten, die na hun opleiding niet doorstromen naar het hbo of aan de slag geraken in het beroepsveld, ondanks de schaarste wel werk in de creatieve sector vinden. Meer dan 80% van de creatieve studenten vindt werk in de branche. In de optiek van het Creative College is de zittende student flexibel op die arbeidsmarkt, juist omdat hij creatief is.

Daarnaast is ook gekeken op welke wijze de opleiding een belangrijke meerwaarde zou kunnen hebben. Het ontbreken van een MBO niveau 4 circus- dan wel mimeopleiding op landelijk niveau is het uitgangspunt geweest om deze meerwaarde te creëren. Leerlingen van een jeugdcircus hebben op dit moment geen opstapje naar het hbo. De opleiding geeft aan die behoefte gehoor met vakken als circus, acrobatiek, clownerie en free-running. Zo kunnen studenten, die graag naar een van de hbo’s Circusartiest wille doorstromen, zich hier nog 3 jaar verder in trainen. Vakken als fysieke komedie, slapstick, stage-fighting en transformatie doen een beroep op de ontwikkeling van het fysieke spel en vormt zo een kweekvijver voor het doorstromen naar een sterk fysieke acteeropleiding als de mimeopleiding.

Studenten die na de opleiding niet door stromen, maar rechtstreeks de arbeidsmarkt opgaan, worden tijdens de opleiding klaargestoomd om het zzp-bestaan met een stevige rugzak aan kennis en ervaring de markt te bestormen. Netwerken, acquireren en je eigen boekhouding op orde hebben krijgt ook bij deze opleiding de nodige aandacht. Daarnaast richt de opleiding zich niet alleen op de Nederlandse markt, maar ook op een meer internationale. Dankzij de focus op visuele performances kan de student zijn acts makkelijk voor een internationaal publiek spelen. Via het excellentie-programma treden studenten tijdens de opleiding al op in andere Europese landen als Italië en Frankrijk.

Het opbouwen van een netwerk begint  al op school. In het Creative College huist een sterke mix van opleidingen op en rond het podium: naast de nieuwe acteeropleiding kent het college studenten popmuziek (Nederlandse Pop Academie), urban dans (De Dansopleiding), evenementenorganisatie, licht- en geluidstechniek en audiovisuele media. Studenten leren elkaar en ieders vakgebied tijdens multidisciplinaire kennen en bouwen direct relaties op voor de toekomst.

Om de opleiding zoveel mogelijk kans van slagen te geven wordt er zoveel mogelijk gewerkt met mensen uit de markt. Zo adviseert de HKU bij de ontwikkeling van deze opleiding. Sanne Bots-De Wit (Circuswerkplaats Boost), Arjan Bouwmeester (mimedocent en -acteur bij o.a. Unieke Zaken), Bas Panneman (docent en artiest bij LEF-entertainment) en Richard Molenschot (theaterdocent en afdelingsmanager bij het Creative College) ontwikkelen het curriculum. Ook docenten van vmbo scholen als X11 hebben feedback gegeven op het curriculum.

Het mooiste resultaat voor de opleiding blijft de student, die vanaf de opleiding een mooie carrière als fysiek acteur of circusartiest tegemoet gaat. De opleiding heeft daar alle vertrouwen.

Meer informatie

Victor SchutijserNieuwe mbo niveau 4 artiestopleiding Performer (Theater) in Utrecht
Share this post