NIEUWS

ajts-en-juryleden.jpg

Festival Havenwerk 2016

REGATTA
In december 2015 hadden zich 17 groepen aangemeld voor de theaterwedstrijd. Acht van hen waren geselecteerd en konden tijdens Havenwerk meedingen naar de publieksprijs van 1000 en de juryprijs van 4000 euro.
Het niveau van de ‘wedstrijd’ was zeer hoog te noemen en met name de jury stond voor een stevige opgave.
Winnaar van de publieksprijs (ouderwets gestemd via ansichtkaarten) was Gekkoo met de voorstelling ‘Ruis’

De jury heeft de hoofdprijs verdeeld over 2 groepen.

De Amsterdamse JeugdteJAterschool met de voorstelling Wonderaars
“Te gekke voorstelling. Goed uitgewerkte personages met een sublieme timing. Zeer goed gebruik gemaakt van de kwaliteiten van de spelers. Wat een spelplezier, wat een speltalent. Goeie keuze om deze film met jonge mensen op theater te maken, zowel als speluitdaging als inhoudelijk. Mooie theatrale vertaling van de film, maar niet evident om ervan los te komen. Nu zijn jullie nog vrij trouw gebleven aan de film. We zijn benieuwd naar wat jullie daar zelf nog tegenover kunnen plaatsen. Een voorstelling die we heel graag zouden willen zien en die volgens ons volgend jaar op Havenwerk zou moeten staan.”

Compagnie Koorts uit Antwerpen met de voorstelling Hoeveel is de vis?
“Boeiende zoektocht naar een eigen theatertaal. Genuanceerde, slimme spelers die met een intrigerende concentratie het publiek naar zich toetrekken. Compagnie Koorts creëert een bijzonder universum met een volstrekt eigen logica, waarbij voortdurend gerammeld wordt met de codes en op een verrassende manier gespeeld wordt met verwachtingen. Durf daar nog verder in te gaan. Waar gaat het heen? Vertrouw erop dat niet alles hoeft te worden uitgelegd (vb. het vermelden van de prijzen). Als jullie voor jezelf intuïtief een logica hebben ontdekt binnen jullie wereld, volgt het publiek wel en laten jullie hen op een andere manier kijken naar de dingen. Hoe meer jullie in de verbeelding gaan, hoe meer je het publiek prikkelt om mee te stappen in jullie wereld. Wij vinden het te gek dat jonge gasten zoals jullie je eigen compagnie uit de grond stampen, zien enorm veel potentieel in jullie onderzoek en experiment en zijn zeer benieuwd naar wat komt.”

Buitenlandse gasten
Havenwerk was dit jaar te gast voor makers uit Engeland, Duitsland, Vlaanderen en Denemarken. Naast dat zij voorstellingen hebben bezocht en een aantal van hen workshops hebben verzorgd aan de festivaldeelnemers op zaterdagochtend, was er een netwerk brunch aan boord van de Oosterkim op zondagochtend. Ruim dertig deelnemers zaten aan tafel. Naast het delen van ervaringen over het festival zelf is er met elkaar gesproken over ervaringen in internationale samenwerking en zijn dromen over de nabije toekomst gedeeld.

Kunstbaken
Voor het eerst waren er dit jaar cultuurprofielscholen aanwezig. Ruim 160 leerlingen en docenten zijn van vrijdagmiddag tot en met zondag te gast geweest. Op vrijdag is er gestart met een masterclass programma waarvan de resultaten ’s avonds aan elkaar zijn getoond.
Op zaterdag en zondag bezochten de kunstbaken deelnemers voorstellingen, namen ze deel aan workshops en konden zij eigen werk tonen.

Drift
In samenwerking met de gast intendant van de Frankfurter Buchmesse heeft Platform Theater samen met Festival Havenwerk een uitwisselingsprogramma opgezet met veertig deelnemers uit Vlaanderen, Duitsland en Nederland.
Vier jonge makers uit Nederland, drie uit Vlaanderen en twee uit Duitsland zijn aan de slag gegaan met een literair werk van geselecteerde Nederlandse en Vlaamse jonge schrijvers.

De Nederlanders en Vlamingen hebben afgetrapt. Zij maakten elk een korte voorstelling (max 15 min) met 1 tot 3 spelers, geïnspireerd op een van de boeken/gedichten/theaterteksten. Hun werk is getoond tijdens festival Havenwerk.

In september is er een uitwisseling in Berlijn waarbij ook de Duitse korte voorstellingen worden getoond. In oktober wordt Drift afgesloten in Frankfurt.

Havenwerk 2017
De volgende editie van Havenwerk staat gepland voor 9/10/11 juni 2017.
Echter voor dat we daar definitief plannen voor kunnen maken zullen we eerst de uitslag van de nieuwe meerjarige aanvraag bij het Fonds voor Cultuurparticipatie moeten afwachten. Eind juli weten we op welke wijze we verder kunnen vanaf 2017.

Victor SchutijserFestival Havenwerk 2016
Share this post